Naši rodičia a starí rodičia, keď nevedeli kam z konopí, či riešili otázky čo si počnem, čo s ním/ňou mám robiť, výraz koučovanie nepoznali a napriek tomu ho využívali. 

Čo bolo pred tým ako prišiel kouč?

Stretli sa s blízkymi, kamarátmi, kolegami z práce. Alebo s tým čo práve riešili, alebo nevedeli pohnúť sa zverili cudzej osobe s ktorou sa tak dobre vo vlaku či autobuse rozprávalo. Počúvať vedel krčmár, farár, barman a takto to funguje aj dnes.

A je dnes niečo inak?

Večerné priadky so susedkami sme možno vymenili za kávičku a zákusok v cukrárni. Krčma poslúži aj dnes, no miesta, kde sa muži môžu navzájom porozprávať tiež prešli zmenou.

Čo zmenu nepodstúpilo sú témy, ktorým sa v rozhovoroch venujeme. Vzťahy s partnermi, rodičmi, deťmi a s kamarátmi a kolegami. Zamestnanie, jeho zmena, výpoveď, zárobok, ktorý nie je postačujúci, či jeho strata. Strach niečo vysloviť a tiež urobiť, lebo ….. . Zdravie, stres, strata blízkeho. Okolo týchto tém sa náš život točí neustále.

A tiež sa nezmenilo, že s niektorými témami sa radšej zdôveríme niekomu, koho nepoznáme. Je to pre nás jednoduchšie. Téma je príliš citlivá a my nechceme niekoho zo svojho okolia zraniť. 

Môže ísť aj o prežívanie ktoré, hoci nás trápi, pre seba radšej považujeme za banálne. Rozhodneme sa o ňom nerozprávať s ľuďmi, ktorí nás poznajú lebo by sme sa cítili trápne. 

A niekedy sa ocitneme v situácii, kedy všetky rady nášho okolia zlyhali alebo sme ich neprijali a stále nevieme ako ďalej

A vtedy sa môžeme obrátiť na kouča. 

Čo pre vás môže kouč urobiť?

Jeho služby viete využiť vo všetkých oblastiach v ktorých sa potrebujete dostať do vytúženého cieľa, či uskutočniť zmenu.

Chcete čo najlepšie zvládnuť náročné momenty v osobnom a pracovnom živote. Potrebujete porozprávať s mamou, aby pochopila, že už som dospelá a nezraniť ju pri tom. Potrebujete dohodnúť nové pravidlá s dospievajúcim potomkom, ktorý sa túžiaceho osamostatniť a robiť všetko iba po svojom. Je pre vás dôležité vysvetliť partnerovi, že potrebujete zmenu, lebo to už ďalej nezvládate a ničí vás to. Chcete si ujasniť čo vlastne chcete a prestať sa cítiť stratená/stratený. Vypýtať si väčší plat alebo požiadať o zaradenie na iné pracovné miesto. Alebo sa chcete naučiť nový jazyk, efektívnejšie organizovať svoj pracovný čas, naplánovať veľký projekt, či svadbu alebo objavnú cestu. 

Z uvedených príkladov si už viete vytvoriť predstavu v čom vám ako kouč môžem pomôcť v osobnom a pracovnom živote:

  • rozhodnúť sa,
  • nájsť odvahu,
  • usporiadať hektický život a spomaliť,
  • uvidieť cestu k cieľu,
  • porozumieť či objaviť samú/samého seba,
  • zmeniť prácu, nájsť si takú, čo vás bude viac baviť,
  • zmenšiť, prípadne odstrániť stres,
  • zmeniť postoj k situácii v ktorej sa nachádzate,
  • objaviť svoj potenciál.

Pohľad z vonka je to, čo zvyčajne potrebujeme, aby sme sa vedeli “pohnúť”. Vidieť inými očami je to, čo nás posúva a často zbavuje bolesti.

Pracujem nasledovne:

  • Pozorne počúvam. Venujem vám plnú pozornosť.  
  • Kladiem otázky. Napríklad na súvislosti, ktoré by vás samých nenapadli. Nie že by ste ich nepoznali. Niekedy jednoducho nevidíme niektoré súvislosti, tak nás téma sme pohltila.
  • Ak má riešená téma pokračovať skutkami pripravíte si plán krokov tak, aby ste ich vedeli uskutočniť a to aj v prípade, ak je téma veľmi veľká. 
  • Pracujeme v  bezpečnom prostredí. Informácie, ktoré sa dozviem sú známe iba vám a mne. Som váš sprievodca a dôverník. 
  • Dodržiavam štandardy profesionálneho kouča definované Medzinárodnou federáciou koučov (ICF – International Coach Federation) a etický kódex (www.icf.sk).

Ak sa rozhodnete preskúmať ako koučovanie funguje, možete ma kontaktovať pomocou formulára.

Váš kouč Eva

 

Prihláste na odber newslettera!

Dostávajte správy zo sveta systemiky.

Prihlásenie k odberu bolo úspešné!

Pin It on Pinterest

Share This

Zdielajte tento članok

Share this post with your friends!