7 príkladov situácií, kde môžete strácať v práci energiu.

Nemám náladu, chýba mi motivácia, prestáva ma to baviť, čo zase chce?, nech si trhne, mám toho dosť! Aj iné vety by ste vedeli doplniť v súvislosti s plnením pracovných (a aj súkromných) povinností.

V ktorom z týchto príbehov sa spoznávate?

1. príbeh

Dookola sa vraciam k jednej veci. Tak ma to nebaví! Nudaaaaaa! Na koho to presuniem? Nie je na koho. Tak čo s tým spravím? Kedy je termín? Zajtra? Prídem skoro ráno a pustím sa do toho.

2. príbeh

Mám oznámiť iné riešenie, ktoré sa nikomu nebude páčiť. Ako by som to mohol zaonačiť? Viem sa tomu vyhnúť? Už to mám na stole dva dni a stále neviem, ako to vyriešim. Nechce sa mi do toho ísť. Mal som iné riešenie a nevyšlo. Pomyslia si že som blbec. Bolo mi treba angažovať sa? Odložím, pozriem sa na to zajtra.

3. príbeh

Kam som to dal? Ten článok bol tu alebo tu, či na tomto webe? Pozriem históriu.. Ani to nie je cesta! Nemohol som si ten odkaz niekam uložiť? Ale aj tak by som zabudol kam som si ho poznačil. Chcelo by to systém.

4. príbeh

Opäť mi to vrátil. Prepracovávam to už piaty raz. Je blbý!? Čo si nepamätá, že som presne to, čo chce teraz mať, napísala v prvej verzii? Tak rada by som mu to oplieskala o hlavu! Nech si to robí sám, keď je taký múdry! No nemám odvahu mu to povedať.

5. príbeh

Stále to nie je dobré. Sem, k tomuto odstavcu ešte doplnenie. Tu by to znieslo nejaký pekný emotívny obrázok, musím pohľadať. Tu zmením animáciu, no ale keď to spravím, bude treba zmenu aj na ďalších dvoch slidoch. Som celkom nervózny. Už nie je veľa času a potrebujem si to ešte celé prezrieť. 72 slidov? Veeeeľaaaa. Musím to skrátiť! Sakra! Čas! Do prčíc s mojou snahou o dokonalosť! Opäť ma dostala. Na budúce to bude inak.

6. príbeh

Zasa som niečo sľúbila a vôbec neviem, kedy to spravím! Je to pekná úloha, aj zaujímavá, no chce čas. Budem nadčasovať. Musela som to vziať?

7. príbeh

Prečo som to nevzala? Ponúkal mi pomoc a ja hrdá že nie. Mala by som to rýchlejšie, teraz sa budem trápiť sama. Čo tak ísť za ním a priznať, že som to neodhadla a že by sa mi pomoc hodila? Tak sa hanbím!

Ak sa v niektorej zo 7 situácií spoznávate, už ste si pravdepodobne aj uvedomili, že sú to práve tie, ktoré nás oberajú o životnú energiu. Keď ich prežijeme cítime sa unavení, nevieme sa „nakopnút“, hneváme sa na seba a sľubujeme si, že nabudúce takto NIE!

Nebudem sa rozpisovať ako z ktorej situácie von. S najväčšou pravdepodobnosťou ste si vedomí, že:

v 1. príbehu

je nudná práca nutnou súčasťou vašej práce a je vhodné zbaviť sa jej čo najskôr alebo začať komunikovať s nadriadeným o možnosti presunu takýchto úloh na niekoho, koho to baví viac. Za pokus to stojí.

v 2. príbehu

je treba nabrať odvahu a na rovinu objasniť situáciu. Zahmlievanie, prispôsobovanie, upravovanie skutočnosti berie veľkú časť našej energie.

v 3. príbehu

vytvorenie systému šetrí čas. A áno, jeho vytvorenie bude vyžadovať počiatočné zvýšenie energie. Výsledok však stojí za to. A neprežeňte to. Mat veľa rôznych systémov je rovnako zlé.

v 4. príbehu

komunikácia so šéfom vie byť niekedy náročná a môžeme mať z toho strach. Porozmýšľajte nad formou, ktorej šéf bude prístupný a vám sa uľaví. Aj on je len človek.

v 5. príbehu

snaha o dokonalosť je veľký požierač energie. Na začiatok by stačilo prijať, že aj práca na 80% je skvelá a vysoko nad priemer. Dokonalý je vraj iba Boh tak prečo sa mu chcieť rovnať?

v 6. príbehu

vyhovieť každému je takmer ako smrť. Ostatní s veľkou radosťou odložia svoje „opice“ na vaše plecia. A čo so stádom opíc? Máte možnosť zošedivieť alebo si vyberať úlohy, ktoré prijmete.

v 7. príbehu

zmena názoru nie je tragédia a nikdy neviete ako prijatím ponúkanej pomoci spravíte druhému radosť. Pozor, spravte si kontrolu, či je konanie druhého nezištné.

Ako skúsení ľudia viete príbehy doplniť o svoje vlastné a prerozprávať ich oveľa farebnejšie. Nielen tie pracovné, v súkromí tiež nájdete príklady v ktorých stácate energiu. Začiatok zmeny býva niekedy ťažký. Ide o proces.

Potrebujete si v prvom rade uvedomiť, že určitý typ chovania je pre vás z pohľadu nárokov na vašu osobnú energiu náročný. Potom si premyslieť ako by to mohlo vyzerať inak, pre vás príjemnejšie. Zároveň s tým začnete kontrolovať  samých seba s cieľom zistiť, ako do situácií vchádzate. A posledným štádiom procesu je naštartovať zmenu.

Pripravte sa na veľmi prirodzenú vec. Zo začiatku budete vnímať a rozpoznávať nevyhovujúce situácie až potom, ako sa udiali. Keď budete v kontrole  snaživí, interval medzi udalosťou a jej spoznaním sa začne skracovať.  Až sa ocitnete v stave, kedy si v priamom prenose začnete uvedomovať o čo ide, a tak si vytvoríte možnosť situáciu ovplyvniť tak ako potrebujete.

Ešte jedna poznámka, ak sa vidíte vo väčšine príbehov, zvážte, či ich začnete riešiť všetky naraz. Postupnosť tiež nie je na zhodenie.

A niekedy potrebujete zmenu naštartovať s pomocou niekoho zvonku.

Ak riešite nedostatok energie a rozhodli ste sa, že na to nechcete byť sami, oslovte ma. Rada vám pomôžem.

Vaša Eva

Prihláste na odber newslettera!

Dostávajte správy zo sveta systemiky.

Prihlásenie k odberu bolo úspešné!

Pin It on Pinterest

Share This

Zdielajte tento članok

Share this post with your friends!