Sebadôvera, sebaúcta a vzťah k samému sebe určuje aj to, ako sa hodnotíme v porovnaní s inými ľuďmi.

Je veľa vecí ktoré ovplyvňujú naše prežívanie, sebadôveru a náš vzťah k sebe samému. Či je to kritika, zlyhanie, neúspech alebo chyba ktorú spravíme na ceste za konkrétnym cieľom. Sú však aj iné vplyvy, ktoré nás brzdia a sú príčinou toho, že sa necítime dobre vo svojej koži a neveríme si.

Jedným z takýchto vplyvov je porovnávanie sa s druhými. Žijeme v dobe, kedy máme možnosť sledovať život iných ľudí v priamom prenose. Sociálne siete ale aj médiá, nám často to ponúkajú pohľad do súkromia nielen známych osobností, ale aj bežných ľudí. Na facebooku si môžeme prečítať, čo práve robil dnes náš sused, alebo si pozrieť svadobné fotky kamarátky, či fotky z výletu vzdialeného bratranca. Na instagrame zas vidíme fotografie z nádhernej dovolenky kamaráta s jeho novou priateľkou, alebo exotické jedlo, ktoré si šéf dal včera vo Viedni. Strata súkromia, často dobrovoľná, nám ale prináša aj pohľad do života úspešných ľudí, či už cudzích, alebo našich známych. 

Prečo on áno a ja nie?

A tu začína to podvedomé …kedy sa ja dostanem tak ďaleko, že pôjdem na večeru do Viedne?… On má zas novú priateľku a ja som ešte stále sám… Neskutočne je šikovná tá Renáta. Ja som úplne neschopná. Nedokážem sa pohnúť z miesta. Stále len odkladám to nadstavbové štúdium… Bože, ona tak schudla??? To je jednoducho tá stavba tela. Ja nikdy nebudem chudá. Idem si dať radšej zmrzlinu… A nasleduje frustrácia, sebaobviňovanie, pocity neschopnosti a deprivácia. 

Podľa psychológov stanovujeme svoju hodnotu, ako spoločenské tvory, podľa ostatných. Hlavne podľa ľudí, ktorých obdivujeme. Často je to však porovnávanie s neporovnateľným. Stanovíme si nereálne ciele, nedosiahnuteľné méty a snažíme sa ich dosiahnuť podľa vzoru niekoho úspešného z nášho okolia. 

Realita však nie je vždy tou realitou, akou sa zdá. Nikdy nemáme všetky informácie, že ako bol dosiahnutý úspech a povýšenie kolegu v práci alebo či tie nádherné dovolenky z ktorých fotky dáva kamarátka často na instagram, nie sú len zakrývaním toho, ako je nešťastná. Ľudia sa väčšinou na sociálnych sieťach prezentujú lepší, krajší, úspešnejší ako v skutočnosti sú. 

Každý je jedinečný

Tým, že sa porovnávame s druhými, často zabúdame na to, že naša cesta je úplne iná. Každý sme jedinečný a každý sa k cieľu dostáva inak. Jedným z dôvodov, prečo sa cítime menejcenný v porovnaní s inými ľuďmi, je snaha o dokonalosť. 

Žijeme v dobe, kedy sa výkon relativizuje a máme potrebu dosahovať stále vyššie ciele, pracovať viac a tvrdšie, zarobiť viac, byť lepším, najlepším. Všade okolo sme konfrontovaní s megavýsledkami, dokonalosťou, perfekcionizmom. To podporujú médiá, sociálne siete ale často aj zamestnávatelia a dokonca aj naše okolie. Už si ani nevšimneme, akú ďalekú cestu sme vlastne v našom živote prešli a náš výkon nám pripadá slabý. Pocit nedostatočnosti nás môže sprevádzať v hociktorej oblasti života a môže vyústiť až do depresií. 

Moja kamarátka raz povedala, že porovnávanie je nepriateľom šťastného života

Keď sa porovnávame s inými ľudmi, nastupujú emócie. Pokiaľ z porovnania vyjdeme ako ten lepší, krajšia, šikovnejší, dodá nám to pocit sebavedomia a vzbudí to v nás radosť. Keď však vyjdeme z porovnania horšie, naša sebadôvera klesá okamžite. 

Porovnávanie ale môže byť aj nástrojom inšpirácie. Pokiaľ si uvedomíme, že každý z nás má inú štartovaciu čiaru, iné podmienky a inú cestu, môžeme z toho vyťažiť, poučiť sa a inšpirovať. A nezabúdajme na to, že aj my sme pre niekoho inšpiráciou. Každý máme okolo seba ľudí, ktorí nás obdivujú v niečom, čo oni nemajú alebo nedosiahli. Ked‘ sa chceme vyrovnať niekomu kto dosiahol viac, alebo má viac, zastavme sa, zamyslime sa nad tým čo to je, čo nás vedie k tomu že to chceme. Možno to nie je to, čo aj naozaj potrebujeme. Nechcime sa podobať na druhých. 

To, čo je pre niekoho iného úspech, môže byť pre mňa ťažkou, dlhou a zbytočnou cestou k niečomu, čo mi prinesie len trápenie, málo času na veci ktoré mám rád, na svoju rodinu a priateľov. Diéta, ktorá by mi pomohla k vysnívanej postave akú má kamarátka, môže vážne ohroziť moje zdravie. A cesta do Karibiku? Spraví prievan v mojej peňaženke natoľko, že budem mať problém platiť účty najbližšie mesiace (mimochodom, možno to je práve za tými krásnymi fotkami kamarátky na instagrame).

Veľakrát sa snažíme dosiahnuť veci nie preto, že by sme ich naozaj chceli, ale preto že to vidíme u druhých. Skúste sa nabudúce zamyslieť, čo je tá pohnútka k porovnávaniu, zlému pocitu a možno až závisti. 

Na záver už len jedna rada. Možno nezaškodí dať si občas pauzu od sociálnych sietí, bulvárnych denníkov a televízie. Ušetrí nám to mnoho zbytočného negativizmu a deprivácie a pomôže nám to venovať sa viac sebe. Aj to je cesta, ako byť v živote šťastnejším. 

Vaša Eva

Prihláste na odber newslettera!

Dostávajte správy zo sveta systemiky.

Prihlásenie k odberu bolo úspešné!

Pin It on Pinterest

Share This

Zdielajte tento članok

Share this post with your friends!