Ak vám myšlienky často v hlave bežia ako splašené, opakovane sa vraciate k tomu istému, skúste tento spôsob ako sa v krátkom čase uvoľniť a zastaviť ich.

Niekedy nám benefity prinášajú obyčajné veci. Taká prirodzenosť ako je naše dýchanie je jednou z nich. Prehĺbenie dýchania nám pomôže keď sme v strese, obávame sa stretnutia so šéfom, nevieme zaspať, … .

Predstavte si situáciu, ktorú možno prežívate častejšie. Hľadáte odpovede, riešenie problému. Tému, o ktorej premýšľate dopĺňate o ďalšie otázky a argumenty, zvažujete všetky pre a proti na ktoré si spomeniete, ku ktorým vás vedú skúsenosti.

Po chvíli si začnete uvedomovať, že sa točíte v kruhu. Strácate prehľad, začínate pociťovať únavu a výsledok žiadny.Necháte to tak s vedomím, že ste opäť nič nevyriešili a že niečo podobné vás opäť čaká. Ako sa uvoľniť? Ako sa sústrediť? Ako zastaviť tok myšlienok? Čo s tým?

Techník je niekoľko. Jednu vám ponúkam. Viete ju použiť kdekoľvek, po malom tréningu aj v rade pred pokladňou v obchode. 

Sadnite si, ľahnite si, jednoducho sa pohodlne uložte. Ak ste zimomrivý, či je chladnejšie prikryte sa.

Keď zaujmete pohodlnú polohu zopakujte nasledovné trikrát.

Nadýchnite sa, jedna, dva, tri. Zadržte dych, jedna, dva, tri. Vydychujte, jeden, dva, tri. Zadržte dych, jedna, dva, tri.

Dýchajte vo svojom tempe.

Začnite sledovať svoj dych. 

Predstavte si, že vzduch do vášho tela vchádza oboma nosnými dierkami. Rovnako tak z tela vychádza. Zaznamenáte, že v skutočnosti dýchate iba jednou nosnou dierkou? Nevadí. Vráťte sa k predstave a držte sa jej aspoň minútu. Ešte lepšie dve minúty. 

Nemusíte hľadať stopky aby ste čas odmerali. Jedna minúta je, v závislosti od rýchlosti dýchania, 6 – 8 dychových cyklov (t. j. náchych-výdych). 

Ak vaša myseľ odbehne k inej téme, nevadí. Vráťte sa k dýchaniu. Opäť odbehla? Všetko je v poriadku, vráťte ju späť. A skúste na hornej pere začať vnímať teplotu vzduchu. Teplejší vydychujete a studenší vchádza do vášho tela.

Ďalšiu minútu, prípadne dve, dýchajte v rovnakom tempe a sledujte ako sa váš dych plný pokoja rozlieva do celého tela.

Keď skončíte, skúste zistiť, čo sa zmenilo. Ste uvoľnenejší? Pokojnejší? Výborne, uvedomte si to a  oceňte sa. Dopriali ste si chvíľu pre seba. Možno vám to celé trvalo iba 5-6 minút, no veľmi dôležitých minút pre vaše zdravie.

Ste nespokojný s tým, že neviete udržať pozornosť pri dýchaní? Že to celé bolo chaotické? Aj to je v poriadku. Začali ste cestu k svojej pohode. Dovoľte si, že má takúto formu a zajtra to skúste zas.

Hlava plná myšlienok

A čo sa mi osvedčilo? Nech je cesta k ukľudneniu myšlienok akákoľvek, aj kostrbatá, opakovaním som získala nástroj použiteľný kedykoľvek. A aj dnes sa mi stane, že pozornosť neudržím. Dovolím si to a nevzdávam to. Spravila som sama so sebou dohodu. Každý večer o 18,00 si sadnem a dýcham. Keď zabudnem, či mám povinnosti, dýcham v inú hodinu, držím sa však dohody a robím to každý deň. 

A ak používate inú techniku a ste ochotní ju zdieľať, môžete tak spraviť na našej FB stránke. Tá vaša môže vyhovovať niekomu inému.  

Vaša Eva

Prihláste na odber newslettera!

Dostávajte správy zo sveta systemiky.

Prihlásenie k odberu bolo úspešné!

Pin It on Pinterest

Share This

Zdielajte tento članok

Share this post with your friends!