Stres zo zahltenia úlohami je jednou z príčin prokrastinácie a frustrácie.

Veľa ľudí v dnešnej dobe bojuje s prokrastináciou, frustráciou a depresiou podmienenou  prácou. Stále pribúda viac ľudí so syndrómom vyhorenia. Čoraz častejšie ľudia pociťujú obrovský trvalý tlak a stres v práci. Aj vy máte pocit, že sa doba zrýchľuje a práca je čoraz náročnejšia a bohatšia na stresové situácie?

Keď varíte obed zvyčajne viete, aké úkony a v akom poradí je potrebné vykonať. Poznáte recept, skontrolujete si či máte potrebné suroviny. Zo skúseností viete, ako dlho trvá príprava, varenie, dochucovanie, a teda si viete naplánovať kedy začnete variť, aby ste o 12,00 mohli obed servírovať. 

Porovnajme si to s pracovným dňom väčšej časti dnešnej populácie. Vyberme bežného  zástupcu a volajme ho Peter. Peter príde ráno do práce. Je zamestnaný vo firme ako projektový manažér.

Peter ráno vstupuje do svojej kancelárie s jasným plánom, čo bude počas dňa robiť. V kalendári má naplánované dve stretnutia, a dostatok času na získanie informácií o tom, ako včera pokročili práce na projekte ktorý riadi. Naplánoval si aj dosť času na prípravu prezentácie pre vedenie firmy o stave projektu. 

Ešte si poriadne ani nesadol, zazvonil telefón. Dušan, jeden z členov projektového tímu, mu oznamuje, že mu nestihne pripraviť materiál pre jedno z dnešných stretnutí a ani sa ho nebude môcť zúčastniť. Šéf ho poveril, aby sa hneď začal venovať novému problému, lebo hrozia veľké nepríjemnosti pre firmu. Pre Petra to znamená, že do začiatku stretnutia si musí ukrojiť čas na prípravu prezentácie, ktorú mal predniesť Dušan. Takže čas, ktorý mal na prípravu on sám, si bude musieť preorganizovať.

A akoby toho nebolo dosť, vo dverách sa objaví jeho šéf s požiadavkou na vypracovanie “malého” materiálu s údajmi o novom pripravovanom projekte, ktorý by mal začať o dva mesiace. Chce to mať kým pôjde domov, aby sa večer na to mohol pozrieť.

Takýto priebeh naplánovaného dňa neprežíva po prvý raz. Petrova nervozita sa mieša s hnevom, snahou udržať udalosti pod kontrolou, vyhovieť všetkým požiadavkám. Hnev, že sa nevie vzoprieť a zastať sám seba sa strieda s pocitmi vlastnej neschopnosti. 

Udržať si pohodu, keď sa všetko pod rukami mení a vy neviete ako pracovný deň skončí, je nemožné. Pocit, že ste opätovne zlyhali odoberá energiu. A aj keď veľmi chcete, faktory ovplyvňujúce vašu prácu nemáte v rukách.

Ak ste v podobnej situácii, často po čase podľahnete depresii. Ráno sa vám nechce ísť do práce, ste frustrovaný. V práci len ziistíte čo je treba spraviť, stanovíte priority jednotlivých úloh a skočíte. Energiu, ktorej aj tak bolo ráno málo, ste práve minuli. Zoznam úloh je tak dlhý, že dobre viete, že aj keby ste sa na hlavu postavili, tak to nemáte šancu zvládnuť. Šéfove „…nejako to urob …“, alebo „….toto nepotrebujem dnes, stačí pozajtra, viem, že si veľmi zaneprázdnený ….“ tiež na nálade nepridá, skôr naopak.

A tak zvažujete čo s tým. Niekedy ani na to zvažovanie nemáte silu. O práci sa nechcete s nikým rozprávať, najradšej by ste so všetkým sekli.

Keď budete opäť v podobnej situácii, zvážte či vám nepomôže pohľad z vonku. Pracovala som v podobnom prostredí a podobných príbehov poznám veľa. Vďaka bohatým skúsenostiam vám viem ako biznis kouč pomôcť.  

Vaša Eva

Prihláste na odber newslettera!

Dostávajte správy zo sveta systemiky.

Prihlásenie k odberu bolo úspešné!

Pin It on Pinterest

Share This

Zdielajte tento članok

Share this post with your friends!